Een boerderij uit de Gouden Eeuw met hedendaags comfort

Een bijzonder huis
Via KBnG (partner van Balanshuis) zijn Joost en Esther in aanraking gekomen met Balanshuis. Joost en Esther vonden verduurzaming altijd al een belangrijk aspect. Deze boerderij – die gebouwd is in de Gouden Eeuw – is in 1970 herbestemd tot een woongroep met de mogelijkheid tot vier afzonderlijke woningen. Toen Joost en Esther het huis kochten bestond de woongroep al niet meer, maar sinds de jaren 80 was niks meer gedaan en lag een  verbouwing al in de pijplijn. “Omdat we toch al wilden verbouwen en met het warmteplan bezig waren was dit een goed moment. Als het huis al af was geweest, was het misschien anders gelopen.”

Hoe verduurzaam je een antieke boerderij?
Al gauw bleek dit een uniek project. De balken van het pand liggen verankerd in de muren, waardoor isolatie van de buitenmuren lastig bleek vanwege aantasting van de balken door condens. Daarnaast was vloerverwarming uitgesloten, omdat het niet duidelijk was hoe de vloer erin lag. Er zou maar zo ruimte onder verstopt kunnen zitten, balken en muren zouden op bepaalde delen van de vloer kunnen steunen. Om deze redenen is er gekozen voor muurverwarming en verwarming van het schuine dak. De aanpak van Balanshuis was voor Joost en Esther de oplossing om hun huis én duurzaam én comfortabel te maken, zonder de antieke balkenconstructie aan te tasten.

Warmte uit de grond
Bij Joost en Esther is een warmtepomp geïnstalleerd en het complete warmtesysteem zit op deze pomp aangesloten. Binnen- en buitenmuren zitten op hetzelfde systeem aangesloten waarmee je kan instellen dat elke muur dezelfde temperatuur heeft. De kleinere ruimtes in huis zoals de badkamer zijn op het systeem aangesloten via een lage temperatuur radiator. Hoe kouder het buiten is, hoe warmer het water dat door het systeem loopt. Esther pleit voor praktische tips als je kiest voor deze manier van verwarmen: “Voordat je door hebt hoe het werkt in de praktijk ben je wel even verder. Het duurt lang voordat alles op temperatuur is of afgekoeld is.” Een gebruiksaanwijzing van hoe deze wijze van verwarmen werkt zou niet verkeerd zijn. Toch is de constante temperatuur van 19 graden voor Joost en Esther heel prettig: ”Als het te warm is kan er ook een raam open en als het echt te koud is hebben we nog een houtkachel staan.” Voor Joost en Esther was comfort heel erg belangrijk, dat heeft voor hun goed uitgepakt zoals ze hadden gehoopt.