De verduurzaming van een monumentaal jaren twintighuis

Alles of niets

Hans en Christine wonen sinds 1979 in dit sfeervolle huis. Ook al bestond de term duurzaamheid nog niet, er was destijds voldoende reden voor hen om bij verbouwingen te kiezen voor dubbelglas en voor isolatie van de vloer en het zolderdak. Zonnepanelen/boilers waren echter nog niet reëel en kwam er dus gewoon een klassieke gasgestookte centrale verwarming. Nu – heel wat jaren later – zijn ze allebei wat ouder en met pensioen – ze zijn veel vaker thuis – en dan wil je je geliefde huis behaaglijker maken.  En er zijn ook vele nieuwe ontwikkelingen beschikbaar gekomen en is duurzaamheid steeds belangrijker.

 “Je kan wel weer een klein beetje in de marge doen, zonnepaneeltje hier, beetje isolatie daar, maar we hadden het idee dat er meer mogelijk was om echt een wezenlijke stap te maken, zelfs voor een bestaande jaren-twintigwoning. Wij zochten een brede integrale oplossing, ook voor de toekomst. Het is was alles of niets.”

Niet de techniek, maar de persoonlijke situatie als uitgangspunt

Via Tom Smeulders kwamen Hans en Christine in contact met Balanshuis. De brede kennis en de integrale aanpak sprak hun erg aan. “Als particulier kom je al gauw bij een specialist uit. Zo vertelt de zonnepaneleninstallateur jou alles over zonnepanelen en ziet dat als dé oplossing. En dat geldt ook voor de andere gespecialiseerde bedrijven.  Ze kijken vanuit hun eigen product en hebben voor een totaalplaatje geen brede kijk op duurzaamheid. Balanshuis beschikt wel over een breed palet aan kennis en mogelijkheden en gaat uit vanuit jouw unieke persoonlijke situatie, in plaats vanuit een product- specifieke oplossing,” vertelt Hans.

Vloerverwarming zou voor onze situatie voor de hand liggen, maar dan moest de parketvloer eruit en dat vonden we niet zo’n goed idee. Balanshuis kwam met de oplossing om de verwarming in het plafond weg te werken om een mooie gelijkmatige  stralingswarmte voor de kamers te realiseren.

Monumentenstatus extra motivatie/uitdaging voor Balanshuis

Hans en Christine wonen in een jaren-twintighuis, met mooie uitstraling gebouwd, maar ook met vele uitdagingen als het om duurzaamheid gaat. Zo wilden ze de karakteristieke voorkant niet veranderen, maar de ramen op de eerste verdieping zijn koud en goed dubbelglas is niet mogelijk. Balanshuis kwam met het idee om voorzetramen met dubbelglas aan de binnenkant te plaatsen. Dat is mooi, isoleert goed en helpt ook nog tegen de tocht langs de kozijnen. Aan de achterkant heeft Balanshuis met mooie houten openslaande deuren de oorspronkelijke uitstraling hersteld.

Het huis is een gemeentelijk monument en in Hilversum geldt dat je voor alle veranderingen een vergunning nodig hebt. “Samen met Balanshuis hebben we de aanvraag en afstemming met de gemeente gedaan. Dan helpt het veel als er vanuit Balanshuis een architect met ervaring op het gebied van verduurzaming van oudere, monumentale woningen de achtergrond toelicht ”.

Innovatieve methoden en technieken: ook een uitdaging

De uitvoering van alle mooie plannen samen is voor de mensen op de werkvloer zeker ook een uitdaging. Er is nog weinig ervaring, het gaat net wat anders dan gebruikelijk en de afstemming tussen mensen is nog kritischer. Je kan in dit soort gevallen nu eenmaal niet alles voorzien en is het dus extra belangrijk om de vinger aan de pols te houden en bijtijds het werk aan te passen om het resultaat te realiseren dat beoogd is. Het was een veelomvattend project en vroeg ook veel van flexibiliteit van Hans en Christine als het weer eens anders liep. “Mensen vroegen ons wel wat we ons op de hals gehaald hadden en eerlijk gezegd hebben we ons dat ook wel eens afgevraagd. Maar de mogelijkheid om je droom, een wezenlijke stap naar verduurzaming, te realiseren, heeft ons steeds weer gemotiveerd.”

Balanshuis biedt balans
De Balans tussen alle mogelijkheden, bestaande en nieuwe, is wat Hans en Christine het meest heeft aangesproken en waarom ze erg blij zijn met de stap die ze hebben gezet. “Nu kunnen we hopelijk nog lang in óns mooie huis blijven wonen, comfortabel  en geïnvesteerd in een duurzame toekomst.”