Pilot Nul-op-de-meter-woning in Rosmalen

Pilot Nul-op-de-meter-woning in Rosmalen

Kleine Meierij: “Primulastraat 15 klaar voor duurzame toekomst”

De pilot “eerste Nul-op-de-Meter woning in Rosmalen” is op 18 april opgeleverd. Balanshuis, een samenwerking tussen verschillende bouwkundige en energiepartijen heeft in een twee weken tijd eenvoudige energetische aanpassingen uitgevoerd aan de woning van Kleine Meierij aan Primulastraat 15 in Rosmalen. Die aanpassingen leiden tot een enorme verlaging van het energieverbruik. Een belangrijke stap die past binnen de duurzaamheidsaanpak van de woningcorporatie. En een groot voordeel voor de toekomstige eigenaar van Primulastraat 15: omdat de woning onderdeel uitmaakt van het verkoopprogramma van Kleine Meierij staat hij inmiddels te koop.

Kleine Meierij heeft duurzaamheid hoog op de agenda staan. Enerzijds door huurders bewust te maken van hun energieverbruik en tips te geven om hun verbruik op een eenvoudige manier te verlagen, anderzijds door verduurzaming van haar woningbezit bij renovaties. Dat laatste zou in de toekomst heel eenvoudig kunnen worden met de oplossingen die Balanshuis bedacht. Dit consortium van specialisten boog zich de afgelopen jaren over manieren om woningen met slechts een aantal energetische aanpassingen en tegen lage kosten een enorme energiesprong te laten maken. Met een AA++-energielabel en een langere levensduur van de woning als resultaat.

In Kleine Meierij vond Balanshuis een partner om haar theorie in de praktijk te brengen. De woning aan Primulastraat 15 is inmiddels klaar voor een duurzame toekomst met Nul-op-de-meter. De nieuwe eigenaar van de woning kan in de toekomst genieten van een hoge mate van comfort tegen hele lage energiekosten.

Ook de gemeente is blij met het initiatief van Kleine Meierij in samenwerking met Balanshuis. ’s-Hertogenbosch moet in 205o klimaatneutraal zijn en de verduurzaming van de Bossche woningvoorraad zou een grote stap in de goede richting zijn. Vandaar dat ‘s-Hertogenbosch blij is met de subsidieaanvraag bij het “Energiefonds voor innovatieve voorbeelden” van de gemeente Den Bosch die Kleine Meierij heeft ingediend voor de pilot aan de Primulastraat. Binnenkort wordt het definitieve subsidiebesluit verwacht en hoopt de gemeente op brede navolging van deze pilot.

Zodra Primulastraat 15 een nieuwe eigenaar heeft, volgen de betrokken partijen het energieverbruik nauwgezet om met deze kennis een duurzame toekomst tegemoet te gaan.